Kuchnia skandynawska z wyspą w wędzonym dębie
Naturalne materiały
Kuchnia w stylu skandynawskim wykonana jest z naturalnych i szlachetnych materiałów: drewna, forniru, kamienia, stali nierdzewnej. Drewno dębowe powinno być w najwyższej klasie bez wad i sęków. Powierzchnia drewna czy forniru jest olejowana, im bardziej matowa tym piękniejsza. Tak samo z lakierowaniem i kamieniem na blatach, a stal nierdzewna jest szczotkowana. Podłoga najczęściej drewniana, z desek, rzadziej wybierany jest parkiet czy płytki.
W skandynawskiej kuchni często stosuje się wędzony dąb. Ma brązowy lub ciemno brązowy kolor w całym przekroju. Kolor uzyskany w procesie wędzenia (powstaje w wyniku reakcji amoniaku z zawartymi w drewnie garbnikami) jest trwały i bardziej odporny na działanie światła niż kolor pochodzący z obróbki termicznej lub barwienia. Pozwala to na frezowanie w takim drewnie na przykład uchwytów krawędziowych lub ramek. Zaolejowany, matowy front z wyraźnym usłojeniem katedralnym nadaje całej kuchni ponadczasowej elegancji.
Naturalne materiały bardzo dobrej jakości są jednym z ważnych wyróżników skandynawskiej kuchni.